top of page
April_2022_fotoshoot-11-1536x1024.jpeg

DE MENSEN ACHTER LIGHTHOUSE

Lighthouse Investments is ontstaan uit liefde voor het ondernemerschap. In 2010 startten Jitze Jongsma en Emile Schoenmaker hun bedrijf vanuit de overtuiging dat zij waarde en groei kunnen realiseren voor bijzondere ondernemingen. 

 

Hun passie: het bouwen en verbeteren van bedrijven. Met allebei meer dan 20 jaar ervaring met resultaatverbetering vullen Jitze en Emile elkaar mooi aan in aanpak en expertise. Daarom kan Lighthouse ondersteuning bieden op zowel financieel en strategisch vlak als op het gebied van proces en organisatie.

 

Als Jitze en Emile niet bij ‘hun’ ondernemingen aan de slag zijn, werken ze op hun standplaats in Rotterdam. Vanuit het sfeervolle en bedrijvige Scheepvaartkwartier verkennen Jitze en Emile nationale en internationale markten om te zien waar er kansen liggen voor bloeiend ondernemerschap.

Emile Schoenmaker

Emile (links op de afbeelding) heeft ruime ervaring zowel in de financiële aspecten als aan de proceskant bij grote ondernemingen. Hoewel hij al op jonge leeftijd een mooie carrière had opgebouwd, miste hij de onafhankelijkheid om zijn ideeën in de praktijk te brengen. Tijdens een vakantie met zijn goede studievriend Jitze werd het snel duidelijk: ‘wij moeten onze krachten bundelen’. Met Lighthouse kan Emile nu volop met bedrijven werken waar hij een grote passie voor voelt.

 

Omdat Emile betrokken is geweest bij zo’n beetje alle aspecten van het runnen van een bedrijf, ziet hij snel waar een onderneming processen kan verbeteren en of het interessant is om te investeren. En dat zie je niet alleen in ‘de boeken’, maar ook hoe mensen in het bedrijf met elkaar omgaan, of medewerkers zich prettig voelen en of het management hart voor de zaak heeft. Emile vertaalt die menselijke kant van de bedrijfsvoering snel naar een concreet verbetertraject.

 

Het mooie van innovatie MKB-bedrijven vindt Emile de slagvaardigheid en flexibiliteit: “Wat we vandaag willen, kan morgen worden geregeld. Maar betekent niet dat elke verandering makkelijk gaat”. De kracht van Emile is zijn overtuigingskracht en het betrekken van mensen bij veranderingsprocessen. Met vertrouwen en humor kan hij ook moeilijke boodschappen overbrengen en de maatregelen treffen die nodig zijn.

 

Emile werkt graag samen met Jitze, en samen vormen ze een complementair team: “Ik kom met wilde ideeën, Jitze schiet ze lek – of andersom. Zo komen we altijd tot creatieve maar haalbare oplossingen”. Emile werkt graag met bedrijven met grote groeiambities en de wil om samen de schouders eronder te zetten. En met het doorzettingsvermogen van Emile is veel mogelijk: ‘Ik ben op m’n best als iets al 3 keer is geprobeerd en nog steeds niet is gelukt. Ik zorg er gewoon voor dat het gaat werken.’

Jitze Jongsma

Jitze (rechts op de afbeelding) begon zijn carrière, net als Emile, als accountant en management consultant bij KPMG. Maar na een paar jaar koos hij voor het ondernemerschap. Zo had hij onder andere een accountantskantoor dat relatief jonge ondernemers hielp met professionaliseren en groeien. Ook ondersteunde zijn bedrijf intensief bij fusies en overnames, bij strategie- en organisatieontwikkeling. Jitze was dus al vroeg in zijn loopbaan bezig om bedrijven succesvol te maken. Het gaf hem volop de ruimte om al zijn praktische en bedrijfseconomische kennis op die bedrijven los te laten: een formule die erg werd gewaardeerd door zijn klanten.

 

Toen de wereldwijde financiële crisis in 2008 uitbrak, zag Jitze de kans van de eeuw. Voor wie anticyclisch wilde investeren was dit de uitgelezen periode: er waren genoeg bedrijven die hulp en kapitaal nodig hadden om door te kunnen groeien. Tijdens een skivakantie besprak hij zijn ideeën met zijn vriend Emile. Lighthouse Investments was geboren.

Jitze is een harde werker en houdt van ondernemers die hun bedrijf vooruit willen helpen en bereid zijn te leren. Het leukste is het als er precies datgene gebeurt wat er was beoogd, als het plan perfect in elkaar valt. Jitze kan dan ook behoorlijk doelgericht zijn: “Waar Emile goed is met bijvoorbeeld cultuurveranderingen en mensen meekrijgen, ben ik meer bereid risico’s te nemen en ingewikkelde knopen door te hakken”, aldus Jitze. “Samen werkt dat precies goed”.

 

Jitze is niet alleen fanatiek op zijn werk maar ook op het hockeyveld of op de ski’s: want zowel op kantoor als op het hockeyveld moet er wel wat op het spel staan. “Maar fanatisme gaat altijd hand in hand met een goede verstandhouding en een prettige sfeer”, zegt Jitze. “Ondernemers die bloedserieus omgaan met hun bedrijf, maar met wie je ook een gezellige biertje kunt drinken, zijn de leukste mensen om mee te werken”.

bottom of page